“Niet de hersenen zijn het belangrijkste, maar datgene wat ze aanstuurt.” – Fjodor Dostojevski.

Je kan er niet omheen op LeefBewuster.com – het EOS is de rode draad doorheen heel onze filosofie. Het kan ook niet anders – als emotionele deel van je hersenen is je EOS zowaar de “machinekamer” van je lichaam. Al je handelingen – goede en slechte – ontspringen door impulsen die je brein (en meer bepaald je EOS) geeft aan de rest van je lichaam.

EOS staat voor Emotional Operating System en, na een pak research, ontdekte ik dat het direct verantwoordelijk kan zijn voor een hoop slechte gewoontes (bvb. roken en verkeerd eten) waar we maar niet vanaf kunnen raken.

Ook is je EOS een belangrijke speler bij hormonale oprispingen zoals bij menopauze en onprettige brein functies die de kop opsteken en je nachtrust ernstig kunnen verstoren.

Ook staat je EOS loodrecht op je emoties en kan het de reden zijn waarom je je ongelukkig, down, depressief en stressed voelt maar ook het omgekeerde is waar – bvb. een verliefd gevoel (vlinders in de buik) is te wijten aan je hersenen die een dosis dopamine in je hersenschors vrijgeven.

De vreugde die je voelt. Blijdschap, stabiliteit in je denkpatroon, creatieve uiting en geluk zijn maar een paar emoties waar je EOS verantwoordelijk voor is.

Deze kennis is de basis waarop ik LeefBewuster.com heb gebouwd – het besef dat veel voorkomende problemen waar een pak mensen mee worstelen vaak verkeerd worden geïnterpreteerd en daardoor nooit een bevredigende oplossing schijnen te vinden.

Laten we een paar praktische voorbeelden aanhalen ter illustratie:

– Roken is super-ongezond en super-verslavend tegelijkertijd. Toch zijn pakweg 30% van Nederlanders en Vlamingen actieve rokers. De gangbare methodes om te stoppen met roken zijn vaak gebaseerd op alternatieve toediening van nicotine – zoals de nicotine patches. Dit middel werkt slechts effectief bij 8% van de rokers omdat het maar een deel van je verslaving opvangt. Je EOS verzet zich namelijk heftig wanneer jij probeert te stoppen met roken door je te overladen met twijfels en excuses om het nou net niet te doen. Emotioneel word je een wrak en om vol te houden heb je een ijzeren wilskracht nodig. Een nicotine patch vult enkel je nood aan nicotine in. Met het hele emotionele/brein gedeelte (wat stoppen juist zo moeilijk maakt), daar blijf je maar mooi mee in de kou staan. Het resultaat hiervan is ondertussen bekend – net omdat je brein / EOS zo tegenspartelt blijven minder dan 10% van alle rokers ook effectief rookvrij voor de lange duur.

– Met de markt van gewichtscontrole is het indien mogelijk nog erger gesteld. Verkeerde eetgewoontes leiden tot overgewicht (vaak zelfs obesitas), lusteloosheid en lage energie levels. Gezonde alternatieven zoals Paleo, Pure Keuken, etc.. kunnen al die nadelen herstellen daar ze gestaafd zijn op onbewerkte en eerlijke voeding. Probleem is weer dat je EOS fel in de tegenaanval zal gaan als jij probeert om je slechte eetgewoontes probeert op te geven ten voordele van de goede. De markt reageert door “makkelijke” manieren voor te stellen om van je overgewicht af te raken of meer energie te krijgen. Poedertjes en pilletjes die vet verbranden, water afdrijven en allerhande onnozele beloftes maken die op niks slaan. Kies voor een verantwoord eetprogramma en ondersteun jezelf met (LB) Body Formule dat je EOS helpt te her-programmeren en de emotionele pijnen en ongemakken een pak meer draagbaar maken.

– Menopauze is een collectie van hormonale veranderingen die een vrouw doorloopt die jaren kunnen aanslepen. Er zijn een pak middeltjes voorhanden in de handel maar – net zoals bij het roken – zijn de meesten maar halve maatregelen die slechts een tijdelijk resultaat opleveren. Vaak zijn ze gebaseerd op een “verdovend” effect wat je bijna kan vergelijken met een aspirine als je hoofdpijn hebt. De ongemakkelijkheden worden voor beperkte tijd de kop ingedrukt maar het probleem word niet echt bij de wortel aangepakt. Met je EOS in balans veranderd je hele “zijn” en worden stress, emotionele buien en opvliegers aangepakt vanuit een emotionele kern die (LB) Meno Formule je kan bieden.

– Als laatste voorbeeld wil ik het graag hebben over nachtrust. Slecht slapen is stilaan de ziekte van onze tijd aan het worden. Sterk verhoogde stress levels, pieker gedrag, problemen van allerhande aard zijn een directe reden waarom mensen slecht of onrustig slapen. Net zoals bij het menopauze voorbeeld wat ik zonet aanhaalde zijn de oplossingen die aangeboden worden vaak van een “verdovende” aard die slechts tijdelijk soelaas bieden (denk maar aan, vaak verslavende, slaap pillen). Met een EOS in balans, echter, is die verdoving niet langer nodig. Je leert omgaan met de problemen die je slechte nachtrust veroorzaken en je kan ze beter plaatsen. Je ligt wakker als je je brein niet kan kalmeren, het blijft door razen ook als jij wil slapen. Je blijft piekeren, komt slecht in slaap en daardoor kruip je ’s ochtends hondsmoe uit bed. (LB) Rust Formule helpt je bij het kalmeren van je brein en je reduceert daardoor je constante pieker gedrag. Hierdoor ga je innerlijke rust creëren en kan je de redenen waarover je piekert beter plaatsen.

Gelukkig zijn er manieren om je EOS in balans te brengen en daardoor die slechte gewoontes om te buigen naar goede gewoontes. Een voorbeeld hiervan is volhouden bij het aangaan van een nieuw eetprogramma of volhouden wanneer je besloten hebt om te stoppen met roken.

Je EOS is een deel van je brein en waakt erover dat jij je altijd comfortabel en gelukkig voelt. Dat betekend dat je EOS heftig zal reageren als jij uit die comfort zone stapt en jezelf ongemak aandoet.

EOS is een verzamelnaam voor die delen van je brein die samen instaan voor je emotionele- en gemoedstoestanden. Onder andere je midden-brein en hypothalamus zijn belangrijke onderdelen van je EOS. Zelfs je schildklier kan beïnvloed worden – dit is bij veel vrouwen een problematisch onderdeel.

Wat blijkt is dat de producenten van crash diëten, nicotine sprays en slaapmiddeltjes weinig of geen belangstelling hechten aan het EOS (bij navraag kenden ze het zelfs niet, maar dat weet je niet van mij 😉

Toch is de link met vele van onze hedendaagse problemen die boven werden vermeld overduidelijk en kan je niet om het EOS heen als we oplossingen willen formuleren die effectief ook werken.

Daarom ontwikkelde ik (LB) Formules en startte ik met LeefBewuster.com. Op deze manier kan ik oplossingen aanbieden die inspelen op je EOS op een 100% plantaardige en handgemaakte basis.

De (LB) Formules creëren subtiele resultaten die blijven. Dit simpelweg omdat we kleine bruggen bouwen tussen on-gebalanceerde emoties en gemoedstoestanden en die ombuigen naar sterke connecties die ons emotioneel en mentaal een beter, sterker mens maken.

Een EOS in balans is geen luxe – bewuster en kwaliteitsvol leven begint in je brein (er is zelfs een boek over geschreven door twee dokters).

Mocht je nog vragen hebben of meer duidelijkheid willen scheppen in deze toch wel nieuwe materie, aarzel niet om mij te contacteren. Ik sta voor je klaar.

– Peter Spaepen, Ph.D.