Het moet een jaar of zo geleden zijn dat een klant mij een email stuurde over een documentaire die zij had gezien. “Fat, Sick and Nearly Dead” gaat over Joe, een Australische ondernemer, die vond dat het hoog tijd werd om verandering aan te brengen in zijn hoogst ongezonde eet- en leefgewoonten.

Joe was op het randje obese en hij had hart problemen. Hij besloot om te gaan voor een eetprogramma dat bestaat uit enkel groenten en fruit. Hij begon met zijn nieuwe eetprogramma terwijl hij rondreisde in de USA, het land bij uitstek van de ongezonde eters, en legde het hele verloop vast op film.

Nota: Persoonlijk ben ik niet zo een fan van 100% groenten en fruit diëten voor de lange termijn (ik vind het iets te eenzijdig) maar als 3-5 (je kan zelfs gaan voor 15 of 30 dagen) daagse detox of ontgiftingskuur kuur werkt het uitstekend. Groenten en fruit in de juicer zijn in ieder geval een pak beter als detox kuur dan gelijk welk poedertje of pilletje.

Ik geef je zo dadelijk het recept voor een detox sapje wat je elke ochtend kan drinken – de voordelen zijn enorm. Maar eerst even terug naar de documentaire want er waren toch wel een aantal dingen die de moeite waard zijn om te vermelden.

Voor mij was het belangrijkste deel van de hele docu toen bij Joe de zogenaamde detoxverschijnselen de kop opstaken. Dit gebeurd meestal 2-3 dagen in de kuur als je voor 100% groenten- en fruitsappen gaat.

Mijn klanten weten reeds hoe ik steeds refereer naar de werking van je EOS (Emotionele Operating Systeem) en hoe dit alles zal doen om je weg te houden van alle zaken die je ongemakkelijk maken. Gaan voor een paar dagen alleen maar groenten en fruit zal zonder twijfel je EOS activeren.

In de docu kan je zien hoe Joe na een paar dagen “juicen” zijn bed niet uitraakt. Hij is moreel en emotioneel een wrak en hij voelt zich uiterst belabberd. Op dit moment zullen 99% van de mensen opgeven en direct hun sap kuur stopzetten terwijl het nu net zo belangrijk is om die ene dag door te spartelen en door te zetten.

De dag daarna, immers, voel je je een heel ander mens en heb je het allerergste achter de rug.

De dag dat de ontwenningsverschijnselen van Joe de kop opsteken is wanneer het ontgiftings/detox proces in volle gang is en je EOS verzet zich. De pijn die Joe voelt is vooral emotioneel ongemak en wordt veroorzaakt door het tegenspartelen van je EOS.

Wanneer je detoxed krijgt je lichaam niet langer die dingen die het verwacht (ook al zijn die door en door slecht en ongezond) en daardoor trekt je EOS in volle paniek aan de alarmbel. Resultaat is dat je in een emotionele mallemolen terecht komt en snel terug wil naar je oude, vertrouwde maar vaak zeer slechte gewoontes.

Detoxen werkt vooral goed op die delen van je lichaam die bekent staan als de “afvalcontainers” van je lichaam – maag en darmen alsook de reinigende onderdelen zoals je nieren en longen. Ontgiften hersteld ook de natuurlijke alkaliteit van je lichaam en gaat verzuring tegen.

Resultaat van ontgiften kan verdragend zijn – hier zijn een aantal van de voordelen:

 • Sappen zijn makkelijk te verteren, een 3-5 daagse kuur zorgt voor betere digestie (verstopping wordt actief tegengegaan).
 • Verbeterde hart en cardiovasculaire functies.
 • Sterkere botten en beenderen door hun functie soepeler te laten verlopen.
 • Beter humeur.
 • Directe werking op je huid-complexiteit waardoor een frisser, jonger gelaat verschijnt.
 • Een heeeeeeeeleboel energie.
 • Ontgiften “spoelt” je darmen en maag en haalt vastgekoekte massa (afval) weg dus gewicht verliezen is een logisch gevolg van detoxen.
 • Werkt op de EOS functies van je brein dus ontgiften gaat zorgen voor mentale klaarheid en meer focus.
 • Directe werking op je haar, nagels en huid functies – poriën en follikels worden ontgift en zuiver gemaakt.

Wat? Al die voordelen in een sapje?

Inderdaad, onze huidige eet- en leefpatronen zijn zo doorspekt met ongezond, bewerkt en onnatuurlijk “voedsel”. Een detox helpt vaak een pak van die problemen op te lossen.

Joe bleef in de documentaire gedurende 60 dagen aan de sapjes – ik vind dat persoonlijk erg lang en niemand zou dat moeten doen zonder de begeleiding van een medisch onderlegde professional (dokter of medisch diëtist).

Ik heb echt goede resultaten gezien met 3-5 daagse kuren. Deze (vrij korte) periode is goed te overbruggen en de voordelen zijn enorm voor iedereen die het volhoud.

Een pak van mijn klanten deden een 3-5 daagse ontgiftingskuur vlak voor ze de grote overstap maakten naar een ander eetprogramma zoals Paleo, Bullet Proof, Pure Keuken, Weight Watchers, etc…

Het is een beetje zoals starten met een “schone lei” – je veegt alle rotzooi uit en start overnieuw.

Wanneer je met 1 van bovenvermelde eetprogramma’s zou starten zonder een ontgifting (wat uiteraard ook kan maar niet echt is aan te raden) moet je nieuwe eetprogramma eerst door een hoop “oud vuil” in je lichaam heen werken.

Ontgiften voor je de overstap maakt heeft het voordeel dat je basis schoner is en daardoor meer (en sneller) receptief word voor de voordelen die gekoppeld zijn aan je nieuwe eetprogramma.

Joe is sinds het uitkomen van de docu de spilfiguur geworden van de juicing gemeenschap – en terecht, je ziet gewoon hoe die man zijn gezondheid en “joi de vivre” terug heeft gevonden. Je kan hier meer lezen over de vele successen van mensen die gingen voor een juice / detox kuur.

Een andere autoriteit op gebied van juice cleanses is Linda Wagner – een tijdje geleden plaatste ze een receptje op haar blog wat ze een “fat flusher” noemde. Nu ben ik zelf niet zo’n fan van die termen en ik probeer steeds een meer beredeneerde aanpak te promoten als het gaat over “vet wegspoelen”.

Dit recept echter is iets wat ik sindsdien – als onderhoudsbeurt – elke ochtend drink en het werkt echt razend goed.

 

[beschrijving recept]

 

Uiteraard is je succes direct gekoppeld aan jouw wilskracht om door een detox te ploegen zonder dat je opgeeft. Zoals met alle drastische veranderingen die je wil aanbrengen in je leven (stoppen met roken, gewichtscontrole, etc…) zal de weg naar succes bezaaid zijn met valkuilen die door je EOS worden gepresenteerd.

Ik ontwikkelde (LB) Body Formule in eerste instantie voor Gerd die vierkant op haar gezicht ging toen ze wou overstappen naar Paleo.

Ondertussen is het besef gegroeid bij vele klanten dat deze formule een beetje de sleutel bevat tot langdurige controle over ons eigen lichaam. We weten namelijk wat we moeten doen maar volhouden tot we ook effectief resultaat boeken blijkt vaak andere koek…

Volhouden is de boodschap!

Wat we zeker niet mogen doen is ons verlagen tot de zgn. “crash diëten” of allerhande middeltjes (poedertjes en pilletjes) van bedenkelijk allooi die wonderen beloven ( je WEET namelijk dat ze geen ene r**t uithalen).

Hier is een kort overzicht dat je wellicht op het juiste been zet. Niks is echter in steen geschreven dus kies een eetprogramma wat voor jou de meeste logica bevat – het belangrijkste is dat je volhoud…

 1. Kies een eetprogramma dat gestaafd is op puur, onbewerkt voedsel. Kies zeker geen onnatuurlijk of extreem eenzijdig programma. Mijn favoriete opties zijn – Paleo, Pure Keuken, Bullet Proof, Weston Price, etc.. al deze programma’s zijn tot op het been uitgedokterd, bewezen effectief en zijn opgebouwd uit veelzijdige recepten die een gewoon mens kan veranderen in een super-mens (tja, een beetje hype is hier wel op zijn plaats… 🙂
 2. Wat ook kan maar waar ik zelf niet zo achtersta zijn de alternatieven zoals Weight Watchers, Atkins, etc… daar ik ze nogal “achterhaald” vind. Nogmaals, ik heb een pak klanten die goede resultaten hebben met deze programma’s dus ik ga ze niet helemaal neerhalen – ik geef je gewoon mijn persoonlijke mening hier.
 3. Wat ik zeker niet kan aanraden zijn de programma’s die bestaan uit het copieus drinken van allerhande shakes. Geen enkel poedertje zal ooit kunnen wat een super-eetprogramma, zoals hierboven vermeld, kan. Ik word regelmatig tegengehouden aan de uitgang van de supermarkt door vertegenwoordigers van een welbekend “merk” die je proberen erin te luizen met gratis “advies”. Ik heb ze enkele keren gediend van vrij stevige repliek en telkens dropen ze af met de staart tussen de benen…
 4. Een detox of ontgifting is optioneel maar echt wel aan te raden. Ik zou gaan voor een 3-5 daagse kuur vooraleer je met je gekozen eetprogramma start – je kan recepten vinden op de site van Joe hier. Zoals eerder vermeld – een detox geeft je de mogelijkheid te starten met een schone lei en zal ook de eerste kilo’s verwijderen door vastzittend vuil uit je darmen te spoelen (lees ook de voordelen van een detox die ik hierboven vermeld heb).
 5. Detoxen – zowel als een nieuw eetpatroon in je leven brengen – is niet super-gemakkelijk. Je EOS gaat je zwaar parten spelen en de kans dat je lang genoeg volhoud om resultaat te zien is niet bijster groot (onprettig, maar wel de waarheid…). Lees hier over (LB) Body Formule en hoe dit je sleutel kan zijn tot een langdurig resultaat. Emotionele steun is de grootste en belangrijkste opsteker die ons tot, voorheen ongekende, resultaten kan leiden.
 6. Lees even door het Verhaal van Gerd – zij ging zwaar onderuit bij het veranderen naar een levensstijl gebaseerd op Paleo. De verandering was namelijk te groot en ze had grote nood aan de wilskracht die (LB) Body Formule haar kon bieden. Het lezen van de ervaringen van anderen kan jou inspireren, daarom dat ik het hier even als extra stap vermeld.
 7. Na de detox kan je zachtjes aan overgaan tot je nieuwe eetprogramma – hier had ik toch graag even gedrukt op “zachtjes aan”. Denk eraan dat je een enorme verandering aanbrengt en je zal even tijd nodig hebben om je lichaam (en – nog belangrijker – je brein/verstand) te laten wennen aan je nieuwe gewoontes (ook al hebben ze enorme voordelen). Op de pagina van (LB) Body Formule heb ik in het kort de werking over een verloop van 4 weken beschreven – deze methode is mijn persoonlijke favoriet omdat ik hiermee de beste resultaten heb geboekt bij de meeste van mijn klanten.

De inspanning moet geleverd worden om een blijvend resultaat te bekomen. Er zijn geen shortcuts – je MOET erdoor. Eens je van de vele voordelen van een betere eet- en levensstijl hebt geproefd wil je nooit meer terug (ik kan het weten want ik kom van vele sigaretten per dag en een dieet van pita, pizza en frieten…).

Het enige wat je nodig hebt is je wilskracht en de emotionele steun om vol te houden. De kracht om “neen” te zeggen tegen die dingen waarvan je weet dat ze je meer kwaad dan goed doen. Nu is er op dat vlak hulp – je kan er hier meer over lezen.

Goed om weten: Ik sta voor 10.000% achter mijn formules en mijn klanten zijn me heilig. Het zijn echter geen wonderformules – zonder aangepast eetprogramma ga je weinig of geen resultaat boeken. Het is belangrijk dat je begrijpt dat mijn (LB) Formules gebaseerd zijn op VOLHOUDEN.

Dat is namelijk het allergrootste probleem en we beseffen dat allemaal.

De ingrediënten in (LB) Formules zijn decennia oud en bewezen maar het concept is gloednieuw dus ik verwacht dat je vragen hebt. Twijfel niet om mij te contacteren en ik zal, open en eerlijk, antwoorden verstrekken.

Ik sta voor je klaar!

– Peter Spaepen, Ph.D.