Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

jewelry-main2

1 op 4 Vlamingen is roker. In Nederland is dat 1 op 3. Pakweg 30% van onze hele bevolking is platweg verslaafd aan 1 van de meest giftige, maar tegelijkertijd legale, substantie ooit. Iedere sigaret bevat meer dan 4.000 toxines (ja, vierduizend!).

Dagelijks sterven mensen (zowel rokers als niet-rokers die ongewild meeroken) aan de gevolgen van sigarettenrook, toch mag het blijven verkocht worden op elke hoek van de straat – ongestraft. De meest akelige ziektes zijn het resultaat van roken, toch doen onze overheden er niks aan.

De reden waarom is vrij simpel – de inkomsten voor de grote tabak producenten en de overheid zijn enorm (als een derde van de bevolking verslaafd is aan je product, dan kan het niet anders dan ongemeen winstgevend zijn).

De koek wordt netjes verdeeld – 50% beland in de zakken van de producent en de andere 50% is voor de staat en wordt geïnd door middel van belastingen. Een verbod op sigaretten zou een gigantisch verlies in belastinginkomsten betekenen (we spreken hier over vele miljoenen euro’s per jaar).

De anti-rook campagnes of de afschrikwekkende bedrukkingen op elk pakje is valse bezorgdheid en haalt helemaal niks uit. De cijfers laten zien dat we met z’n allen meer gaan roken ipv minder.

Dat is onaanvaardbaar.

Toch wil elke roker – als hij of zij echt eerlijk is – gewoon stoppen. Alleen winnen allerlei excuses het van ons gezond verstand. We zijn niet bang om te stoppen, we zijn bang om te mislukken. We proberen wel de nicotine patch of kauwgum maar de realiteit is dat minder dan 8% van alle rokers effectief kunnen stoppen met roken met behulp van deze middeltjes.

Zij die stoppen op eigen wilskracht zijn in minder dan 3% van de gevallen succesvol.

Dat zijn echt intrieste cijfers.

Dit is echter helemaal niet abnormaal – hou er rekening mee dat een roker een verslaafde is en wat die patches of gummetjes doen is 1 aspect van die verslaving aanpakken (nicotine toedienen). Al de rest mag je zelf doen en er wordt dan maar van uitgegaan dat jij dat zomaar, zonder slag of stoot, kan.

De patch is het meest voor de hand liggende middel – je plakt de met nicotine gevulde patch op je arm en via je huid en haarfollikels wordt nicotine dan verspreid in je bloedstroom. Omdat jij verslaafd bent aan nicotine zou dit middel je drang naar een sigaret moeten opvangen.

Hmmm…. neen, niet echt. Of tenminste alleen gedeeltelijk.

Ze vergeten al de andere aspecten die directe invloed hebben op de sigaret verslaving. De rook, de psychologische afkickverschijnselen die vrijwel onmiddellijk de kop opsteken, de smaak, de handeling, het sociale aspect maar ook je afhankelijkheid van de 4.000 toxines die in een sigaret zitten (waarvan het overgrote deel – zoals teer en benzeen – ook verslavend zijn).

Met andere woorden – toedienen van enkel nicotine is te beperkt. Er moeten meerdere zaken aangepakt worden en een “zoethoudertje” wat enkel nicotine bevat is een onvolledige remedie.

We moeten breder gaan met onze aanpak en ik vertel je later over de aanvullende oplossing die ik vond in een 100% plantaardige en organische formule.

We moeten die hoogst gevaarlijke verslaving aanpakken vanuit de plaats waar ze echt zit – in je brein/verstand. We kunnen nog tientallen andere methodes gaan verzinnen maar als je brein niet overtuigd is dan is al je moeite voor niks en ga je blijven aan die sigaret vastplakken.

Je brein stuurt jou handelingen en beslist wat jij doet en laat. Of het nou gaat om stoppen met roken of een drastische verandering in je eetpatroon, je brein is baas over jou en je moet dat willens nillens aanvaarden.

Je brein zal je steeds blijven pushen in een richting waar alle pijn en ongemak vermeden word en daarom zal het zorgen dat jij blijft toegeven aan je sigaret verslaving, dat is namelijk de gemakkelijkste weg.

Met andere woorden – we moeten je brein overtuigen dat sigaretten gewoon oer-slecht voor je zijn en dat we kost wat kost er vanaf willen. Als je brein overtuigd is, verhoogd je wilskracht in heel hoge getale en wordt neen zeggen tegen die sigaretten een pak makkelijker.

Klinkt het allemaal wat warrig en nieuw voor jou? Niet erg, ik leg het verder uit.

Besef nu vooral dat sigaretten super-slecht voor je zijn, dat de gangbare methodes om er mee te stoppen echt heel weinig voor je kunnen doen en dat je (onovertuigd) brein de echte reden is waarom jij niet van je verslaving afkomt.

Laten we even een klein scenario bespreken – dit kan doorgaan als een voorbeeld hoe jij zou kunnen proberen te stoppen met roken.

Stel, je bent een roker die per dag 1 pakje sigaretten nodig heeft. Je kucht en hoest fluimen op (ik weet dat het vies klinkt), je stinkt uit je mond en zowel jij als je kleren ruiken nooit fris door de ranzige geur van sigarettenrook.

Je bent goed bezig om jezelf te vergiftigen en tegelijkertijd breng je je huisgenoten, vrienden, huisdieren – en iedereen die in je buurt komt terwijl je rookt – in gevaar.

Het kost handenvol geld en je wordt gemeden uit kroegen en eethuisjes want nergens mag je nog roken.

Als je rookt binnenskamers plakt er in een mum van tijd een dikke laag bruine teer op je hele huisraad inclusief meubels, behang en gordijnen. Je woont met andere woorden in een doorrookt hol waar zelfs tien flessen luchtverfrisser niet langer soelaas kunnen bieden.

Jij en je familie (kinderen, echtgeno(o)t(e), huisdieren, etc…) worden constant blootgesteld aan hoge waardes gif en toxines (zoals blauwzuur, teer en benzeen) die jullie erg ziek kunnen maken.

Op een dag besef je waar je mee bezig bent en ziet in hoe verkeerd dat wel is.

Iedere roker komt vroeg of laat tot dit besef maar velen wimpelen het af, reageren uitermate defensief als anderen hen hierop wijzen of verzinnen allerlei excuses om niet geconfronteerd te worden met de pijn en het ongemak die normaal gepaard gaan met het ontwennen (of beter, afkicken, want je bent eigenlijk gewoon verslaafd).

Maar stel, jij wil echt gaan voor volledige rookstop en besluit actie te ondernemen.

Vanaf dat moment is je EOS je grootste vijand.

Je EOS zal alles doen om je op die beslissing terug te laten komen.

Je EOS zal er alles aan doen om jou het leven zo simpel en frictie-loos als mogelijk te maken en dat betekend gewoon doorgaan met roken. Dan gaat namelijk alle mentale pijn, stress en ongemak weg, inclusief de ontwenningsverschijnselen.

Je EOS denkt bij zichzelf: “Hey, mijn mens heeft emotionele pijn, hij is zenuwachtig, ongemakkelijk en hij wil zo graag terug grijpen naar die sigaret. Als hij dat doet verdwijnt al dat vreselijke ongemak als sneeuw voor de zon – laten we dus snel ervoor zorgen dat die sigaret terug in zijn leven komt.”

Wat is in godsnaam dat EOS dat allerhande stokken in jouw wielen steekt?

EOS maakt een belangrijk deel uit van de neuro-affectieve wetenschap en is de afkorting van “Emotional Operating System” (of Emotioneel Besturing Systeem in het Nederlands).

Het is een verzamelnaam voor verscheidene delen van je brein/verstand die slim samenwerken en daardoor onze emoties beheersen.

Vergelijk het met een computer die zonder Windows eigenlijk een lege doos is die niks kan. Of je iPhone die zonder iOS gewoon een duur maar nutteloos apparaatje zou zijn. Windows of iOS besturen de hardware en zonder die besturing gebeurt er helemaal niks.

Denk aan je EOS als de Windows of iOS van jou lichaam. Dat deel van je brein stuurt onze emoties en we doen handelingen die gebaseerd zijn op die emoties.

We voelen dingen aan, krijgen kippenvel bij het horen van een mooi liedje op de radio, laten onze tranen vloeien bij een trieste film, voelen pijn in ons hart als een dierbare ons ontvalt. Je EOS laat ook grote hoeveelheden dopamine los in ons brein wat maakt dat we ons heel gelukkig en verliefd voelen bij het aangaan van een nieuwe relatie en maar is ook verantwoordelijk voor dat klote gevoel als die relatie dan weer afspringt.

Ik kan zo nog wel even doorgaan maar je snapt het wel…

Hier vind je een paar referenties naar wetenschappelijke studies van een aantal hoogaangeschreven universiteiten en wetenschappelijke magazines in de USA die uitgebreid onderzoek verrichtten naar het EOS. Alle informatie die je vindt via deze links zijn erg theoretisch, pagina’s lang uitgesponnen, super-saai leesvoer en bovendien in het Engels.

Ze bewijzen echter wel dat het EOS een erg miskend en onderschat gedeelte is van het menselijk brein, zeker als het gaat om wilskracht (wat direct gepaard staat met volhouden) en emotionele en lichamelijke verslaving (zoals rook- drink- en eetverslavingen).

– Stanford.edu
– Discover Magazine
– NIH.gov
– sagepub.com

Oxford University Press publiceerde een werk over het EOS, geschreven door Dr. Panksepp, van het Medical College in Ohio, USA reeds 10 jaar geleden in 2004.

Als we puur op logica inzetten is stoppen met roken het meest gemakkelijke wat er bestaat – jij beseft dat het oer-ongezond voor je is en om die reden laat je je pakje sigaretten vanaf nu gewoon links liggen. Die aanpak werkt voor ongeveer 3% van de rokers maar vraagt om ongelooflijke wilskracht.

De meesten onder ons – 97% – bezwijken echter onder de druk van ons EOS en zijn vaak binnen het uur terug aan het roken.

Kunnen we ons EOS dan niet een handje helpen?

Absoluut!

Met een EOS in balans krijgen we een serieuze boost in wilskracht. We staan veel sterker in onze schoenen en onze kracht om neen te zeggen tegen een sigaret is vele malen groter. We hebben er dus alle belang bij om ons EOS in balans te brengen en onze kansen om zo spoedig mogelijk rookvrij te worden exponentieel te verhogen.

Ikzelf was een heel stevige roker gedurende meer dan 20 jaar. Ik was goed bezig om mijzelf – zowel fysisch als mentaal – te vergiftigen. Mijn gezicht stond vol uitslag door de constante blootstelling aan de giftige rook en mijn longen piepten bij de minste inspanning.

Mijn huis stonk als een rovershol. Regelmatige krampen en pijnen in de borststreek (mijn hart was serieus aan het protesteren) deden mij beseffen dat het 5 voor 12 was en er dringend actie moest ondernomen worden om volledig te stoppen als ik nog een kwaliteitsvol leven wou leiden.

Essentieel zijn er twee zaken die moeten opgelost worden om de kans op slagen heel groot te maken:

  • De afkickverschijnselen dienen aangepakt te worden. Nicotine is verslavend en kan best stilaan afgebouwd worden. De nicotine patch kan dit oplossen. Wanneer we die gebruiken, krijgen we nog een beperkte hoeveelheid nicotine binnen via onze huid en vermijden we tenminste de inname van nicotine door het verbranden van tabak. De nicotine patch wordt afgebouwd naar nul over een aantal weken.
  • Ons EOS moet in balans gebracht worden om alle andere gewoontes die een roker heeft te counteren. We moeten onze rust kunnen bewaren. We moeten onze wilskracht opbouwen om alle andere gewenningen te vermijden. We moeten stress gedrag vermijden en ontspannen kunnen blijven tijdens de periode waarin we stoppen met roken. We moeten geloven in onszelf omdat de beloning als we stoppen echt enorm groot is. We moeten de angst om te verdikken overwinnen door de drang naar een vervangmiddel voor de sigaret afremmen.

Voor de afkickverschijnselen is er de nicotine patch die we kunnen gebruiken. Voor het in balans brengen van ons EOS ontwikkelde ik een twee-ledige behandeling. (LB) Rookstop Formule bestaat uit twee flesjes die je gedurende een maand gebruikt – al dan niet in combinatie met een nicotine patch.

Het eerste flesje (50ml.) bestaat uit een samenstelling van verscheidene Bach Bloesems (je kan hier meer lezen over wat Bach Bloesems precies voor je doen). Bach Bloesems zijn 100% veilige plantenextracten die we innemen in een glaasje water en dit telkens 5 druppels en 5 maal per dag. Het is belangrijk dat de Bach druppels verspreid over de ganse dag genomen worden om optimale werking te waarborgen.

Bach Bloesems zijn wereldwijd beroemd om hun directe werking op emoties en gemoedstoestanden. Er zijn bij mijn weten nog geen alternatieven gevonden die hetzelfde effect hebben. Het is dan ook het middel bij uitstek om je EOS in balans te brengen.

Met de (LB) Rookstop Formule gaan we nog een stapje verder. De Bach samenstelling is op zich al een erg goede stap in de goede richting maar ik ging verder om de werking van de Bach Bloesems te ondersteunen met therapeutische essentiële olie.

Terwijl Bach (in de meeste gevallen) voor inwendig gebruik is – gebruiken we het tweede flesje (10ml.) uitwendig. Essentiële olie kan op twee manieren toegepast worden:

  • Inhalatie. Schroef het pipet dopje van het glazen flesje en plaats het flesje op ongeveer 5 cm. onder je neus. Adem zachtjes in door je neus gedurende 5-7 seconden. Kleine zenuwuiteinden in je neus zorgen ervoor dat de therapeutische werking van de olie je EOS bereikt.
  • Topicale applicatie. Een paar druppeltjes olie op je polsen, slapen of achteraan in je nek. Deze toepassingswijze zorgt ervoor dat de therapeutische olie in je bloedstroom terechtkomt en ook op deze manier wordt je EOS in balans gebracht.

Nota: Er zijn klanten die (LB) Rookstop Formule gebruiken zonder nicotine patch en succesvol kunnen stoppen. Ik probeer echter altijd om het verloop van roker tot 100% niet-roker zo pijnloos en succesvol mogelijk te maken. Het gebruik van de patch helpt om de nicotine verslaving op te vangen, zo kan de (LB) Rookstop Formule focussen op alle andere symptomen die een super-belangrijke rol spelen zoals hierboven vermeld. Indien je niet comfortabel bent met het gebruik van een nicotine patch, kan je ook voor korte tijd nicotine kauwgum aanwenden als hulpmiddel.

Belangrijk: Gebruik in geen geval een nicotine spray – alhoewel deze populair zijn door de vele reclameblokken die de producent koopt. Nicotine in vloeibare vorm die direct wordt ingenomen – zoals bij de spray het geval is – kan een toxisch effect veroorzaken en moet ten allen tijde vermeden worden.

De blend met therapeutische olie kan ten allen tijde doorheen de dag worden gebruikt. Voel je een drang opkomen naar een sigaret? Inhaleer naar believen van het flesje en/of wrijf een paar druppeltjes in je polsen, slapen of achteraan in je nek.

Beide flesjes in (LB) Rookstop Formule zijn 100% veilig om te gebruiken, zijn van hoogwaardig plantaardige kwaliteit en bevatten geen chemische toevoegingen.

Hoe gebruik je (LB) Rookstop Formule optimaal?

Wat ik hier beschrijf is de methode die ik aanraad aan iedereen simpelweg omdat deze methode het hoogst aantal successen heeft geboekt. Kleine aanpassingen kunnen desnoods aangebracht worden maar ik raad je toch aan om mijn methode zo nauw als mogelijk te volgen.

Onthou dat een kuur (LB) Rookstop Formule voldoende is voor 1 maand. Sommige mensen hebben voldoende aan die maand, terwijl andere gebaat zijn met een tweede maand. Iedereen is anders, ik kan hier helaas geen garanties geven of voorspellingen doen op de duurtijd van een kuur voor jou persoonlijk.

Week 1 begint rustig aan. Start met flesje 1 door 5 druppels in een glaasje water te mengen en dit 5 maal te doen verspreid over een ganse dag. Het is op dit moment nog niet nodig om 100% je sigaretten aan de kant te laten. Wel is het belangrijk dat je probeert bij elke drang naar een sigaret probeert om neen te zeggen en de tijd tussen je sigaretten probeert te verlengen.

Probeer ook, om bij drang naar een sigaret, flesje 2 te inhaleren of topicaal aan te brengen. De actieve therapeutische olie helpt die drang naar beneden te halen en zelfs helemaal op te vangen.

Naarmate week 1 vordert zal je merken dat het makkelijker wordt om je sigaret links te laten liggen. De Bach is immers nu goed op weg om je EOS te balanceren en dus je wilskracht te verhogen. Je hebt echter nog helemaal niet gewonnen, het is nu cruciaal dat je doorduwt naar week 2.

Week 2 is serieus – nu vervang je sigaretten door een nicotine patch. Onthou dat week 1 een goede voorbereiding is om je afhankelijkheid van sigaretten om te buigen en een eerste stap naar het balanceren van je EOS.

Je bent nu emotioneel beter gewapend tegen de afkickverschijnselen en je hebt ook reeds aanzienlijk minder giftige sigarettenrook binnen gekregen gedurende week 1.

Dit zorgt ervoor dat deze week minder zwaar zal zijn dan wanneer je direct van week 1 “cold turkey” was gegaan. Nu is immers je EOS reeds meer in balans en is je wilskracht naar een hoger niveau getild.

Gedurende week 2 gebruik je nog steeds dagelijks 5×5 druppels van flesje 1 en gebruik je (misschien meer frequent indien nodig) flesje 2. De therapeutische olie doet wonderwel zijn werk om je drang naar een sigaret op te vangen door inhalatie en topicale applicatie. Gebruik flesje 2 zo vaak als nodig gedurende week 2.

Week 3 is identiek aan week 2 – als het goed is gebruikt je nu een patch die reeds minder nicotine in je bloed pompt en dit verminderd stilaan je afhankelijkheid van de nicotine. Je begint nu aan je tweede week zonder sigaretten en zonder twijfel voel je nu reeds een duidelijk verschil met je algemene gezondheid.

Het negatieve effect dat sigaretten hebben op je gezondheid zal je stilaan voelen ombuigen naar een positief, prettiger en gezonder gevoel.

Blijf aub flesje 1 rigoureus 5×5 innemen verspreid over de ganse dag en gebruik flesje 2 zo vaak je wil en zeker bij die zenuwachtige momentjes waar de zin naar een sigaret nog een keer opflakkert.

Bij ingang van week 4 ben je nu twee weken rook-vrij en zal je beginnen merken dat sigarettenrook je begint te storen. Je zal het ongezonde karakter van sigaretten beginnen aanvoelen. Belangrijker is dat jij nu het resultaat duidelijk zal beginnen zien en voelen. Je voelt je levendiger, niet langer verslaafd.

Je krijgt meer zin het leven en je zal andere zaken (zoals eten en drinken) beter willen aanpakken om je gezondere levensstijl nog verder aan te scherpen (ik ondervond dit bij mezelf en hoor dezelfde reactie bij een pak klanten).

Je herwonnen vrijheid van sigaretten is super-belangrijk. Je kan verantwoord eten, flink bewegen, sporten of een ganse dag in de gym doorbrengen maar als je dag doorspekt is met sigaretten blijf je een ongezonde levensstijl promoten.

Gedurende week 4 is het belangrijk dat je voor jezelf beslist of het nodig is om nog een tweede maand (LB) Rookstop Formule in te plannen.

Voel je je sterk genoeg? Steekt de drang naar een sigaret nog vaak de kop op? Zondig je nog wel een keertje door te roken? Is de verleiding nog groot om je sigaret te vervangen door bvb. teveel snoep of ander “comfort” eten?

Al die dingen die ik net vermeldde zijn kleine aanwijzingen dat je nog niet helemaal klaar bent – de verslaving sluipt nog en je bent nog te kwetsbaar. Dan is het beste om door te gaan met een tweede maand.

Tijdens deze tweede maand (wat je kan zien als een verzekering tegen hervallen) wordt dan aangeraden om de nicotine patch niet langer te gebruiken en zuiver te vertrouwen op (LB) Rookstop Formule zonder bijvoegsels.

In heel uitzonderlijke gevallen zijn er mensen die in totaal drie maanden (LB) Rookstop Formule gebruiken. Wat hier gebeurd is dat deze mensen nu ongeveer twee maanden rookvrij zijn en de voordelen hiervan ervaren. Ze zijn echter bang om terug te hervallen en bouwen een extra veiligheid in met deze derde maand.

Dit is echter vrij uitzonderlijk – na twee maanden zou je van jezelf sterk genoeg moeten kunnen handelen om neen te zeggen bij eventuele zin in een sigaret.

Maar nogmaals – iedere persoon reageert anders en gaat anders om met de druk die je EOS op je loslaat. Na twee maanden echter zou je wilskracht zodanig moeten gegroeid zijn dat je dat zonder veel problemen aankan.

Ben je voor jezelf overtuigd dat je af wil van sigaretten en is alles duidelijk genoeg? Dan kan je hier klikken om je bestelling te plaatsen.

Twijfel je nog of heb je bijkomende vragen (wat heel begrijpelijk is) kan je mij altijd contacteren door hier te klikken. Ik probeer al je vragen zo accuraat mogelijk te beantwoorden.

Ik spreek je snel – veel succes!

– Peter Spaepen, Ph.D.